3 Απριλίου 2010

Κεντρική Οδός Ε65: ένας δρόμος πολλά πλεονεκτήματα

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στην Ήπειρο και ενώνει το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. Οι 2 αυτοκινητόδρομοι που συνδέονται επίσης με την Ηπειρο είναι η Κεντρική Οδός Ε65 και η Ιόνια Οδός.
Η Κεντρική Οδός ξεκινά απο τη Λαμία και συναντά τα Γρεβενά περνώντας απο Δομοκό, Καρδίτσα, Λάρισα, Καλαμπάκα.
Πρόκειται να αλλάξουν την οικονομική γεωγραφία των περιοχών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και θα ενώσουν την Αθηνα με όλες τις πόλεις που θα διέρχονται οι 2 οδικοί άξονες.
Οι δύο συγκεκριμένοι δρόμοι, από την αρχή, παρουσιάστηκαν ως ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Κυρίως, δε, ως προς την εξυπηρέτηση των Ηπειρωτών οι οποίοι θα έχουν δύο επιλογές στο ταξίδι τους, από και προς την Αθήνα. Η μία μέσω Ιόνιας Οδού και Ρίου – Αντίρριου και η άλλη μέσω Ε65. Τελικώς, η δύο επιλογές, μάλλον, θα καταλήξουν σε μία. Αυτή του Ε65, αφού ήδη, σήμερα, πριν καν ολοκληρωθούν τα βασικά τμήματα του οδικού άξονα της Κεντρικής Ελλάδας, οι Γιαννιώτες οδηγοί ήδη δείχνουν την προτίμησή τους, στα ταξίδια τους, προς την Αθήνα, στον υπάρχοντα δρόμο, μέσω Τρικάλων λόγω της μη διέλευσης απο τη γέφυρα του Ριο-Αντιρριο που το πήγαινε-έλα κοστίζει σε ένα ιχ 22 ευρώ περίπου.


Για τους Ηπειρώτες η παράδοση της Εγνατίας άνοιξε νέους δρόμους προς τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο το ανατολικό, κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας παραμένει ακόμα ένας Γολγοθάς υπομονής, ταλαιπωρίας και επικινδυνότητας. Η Ιόνια οδός φαίνεται ότι θα αργήσει ακόμα πάρα πολύ, όπως και η κατασκευή της Εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου. Βεβαίως μεγάλο ζητούμενο για τους Γιαννιώτες είναι η προσέγγιση της πρωτεύουσας. Σήμερα όποιος επιλέξει να ταξιδέψει από τα Γιάννενα μέσω Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας ο χρόνος του ταξιδιού και μόνο λόγω της ύπαρξης του τμήματος της Εγνατίας (κόμβος Πεδινής –Κόμβος Παναγιάς) έχει μειωθεί κατά σχεδόν μία ώρα, ενώ είναι κατά πολύ φθηνότερος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» η Εγνατία οδός, επιβλέπουσα αρχή του κεντρικού οδικού άξονα, φαίνεται ότι από τα Γιάννενα μέχρι τη Λαμία ο χρόνος που θα χρειάζεται είναι μόλις δύο ώρες. Με άλλες δύο ώρες ταξίδι σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο φτάνει κανείς στην Αθήνα. Σήμερα το ταξίδι μέχρι τη Λαμία ξεπερνά τις τρεις ώρες.
Βεβαίως έρχονται πιο κοντά στα Γιάννενα και οι θεσσαλικές πόλεις: η Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα και ο Βόλος με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης ο νέος αυτοκινητόδρομος δημιουργεί μεγάλες ελπίδες ανάτασης της οικονομίας κυρίως της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα έχει ένα εθνικό δρόμο μέτριας διατομής χωρίς ασφάλεια με πολλές και επικίνδυνες στροφές να προσεγγίσει κανείς πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ η διέλευση από τα Γρεβενά στην Καλαμπάκα είναι ένας άθλος της τετρακίνησης…
Από την απομόνωση, κόμβος…
Είναι σαφές επομένως, ότι με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα, τα Τρίκαλα και η Δυτική Θεσσαλία γενικότερα, από την οδική απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συγκοινωνιακών εξελίξεων. Θα καταστεί κόμβος μεταφορών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής.
Γιάννενα-Μέτσοβο 40χλμ 20’
Μέτσοβο-Α/Κ Καλλιθέας 21,5χλμ 12’
Α/Κ Καλλιθέας-Τρίκαλα 64χλμ 32
Τρίκαλα-Καρδίτσα 30,5χλμ 15’
Καρδίτσα-Λαμία 80χλμ 5 40’
Λαμία-Αθήνα 214χλμ 110’
ΣΥΝΟΛΟ 450χλμ 3 ώρες και 49’
Με την ολοκλήρωση του Ε65 είναι σαφές ότι γίνεται ευθέως ανταγωνιστικός για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Θεσσαλίας και Ηπείρου τόσο στον ΠΑΘΕ όσο και στην Ιόνια Οδό. Φυσικά δε γνωρίζουμε επακριβώς της τελική παράδοση του αυτοκινητόδρομου αλλά αν υποθέσουμε ότι αυτό θα γίνει σε 4-5 χρόνια τότε θα φανεί η πραγματική χρήση του δρόμου αυτού. Είναι σίγουρο όμως πως η γέφυρα του Ρίο- Αντίρριο θα λειτουργεί ανασταλτικά λόγω του κόστους της για τους ταξιδιώτες της Ηπείρου αλλά και τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες απο την γειτονική Αλβανία.

Πηγή : Υποδομές στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου